-

Gözden kaçırmayın

Bitcoin Fiyatı Yükselişe GeçtiBitcoin Fiyatı Yükselişe Geçti

ABD’nin sürekli ticaret açığı vermesinin olası nedenlerinden biri, bu dengesizliğin makroekonomik bir olguyu yansıtabileceği yönündedir. Federal Reserve Bank of New York tarafından yapılan bir analiz, açıkların, yurt içi tasarruflarda kalıcı bir açığın, yurt içi yatırım harcamalarını finanse etmek için dış kaynaklara olan ihtiyacı beraberinde getirebileceğini göstermektedir.

Ticaret Açığı ve Ulusal Hesaplar Arasındaki Bağlantı

Analizde, ulusal hesaplar temel alınarak yapılan değerlendirmeler, ticaret açıklarının, bir ülkenin tasarruf ve yatırım arasındaki dengeyle yakından ilişkili olduğunu ortaya koymaktadır. Bir ülkenin tasarrufları, yatırımlarını karşılamaya yetmediğinde, bu açığı kapatmak için dışarıdan fon sağlaması gerekmektedir. Bu durum, ticaret açığı olarak kendini gösterir.

Yurt İçi Tasarruf Açığı ve Dış Finansman

Örneğin, ABD ekonomisinde hane halkı ve şirketlerin tasarruf oranları, yatırım harcamalarını karşılamaya yetmediğinde, bu durum dış kaynaklardan borç alma veya doğrudan yatırım çekme ihtiyacını doğurmaktadır. Bu durum, ABD'nin diğer ülkelerden daha fazla borçlanmasına veya diğer ülkelerden daha fazla doğrudan yatırım çekmesine neden olur. Bu da, cari açık olarak bilinen bir duruma yol açar.

Ticaret Dengesini Düzeltme Yolları

Federal Reserve Bank of New York’un analizine göre, ticaret dengesizliğini azaltmak için hem ihracatın ithalata göre artırılması hem de tasarruf ve yatırım arasındaki açığın daraltılması gerekmektedir. İhracatın artırılması, rekabet gücünün artırılması ve dış pazarlarda yeni fırsatların yaratılmasıyla mümkün olabilir. Tasarruf ve yatırım arasındaki açığın daraltılması ise, hane halkı tasarruflarının artırılması, şirketlerin kar marjlarının iyileştirilmesi ve yatırım ortamının daha cazip hale getirilmesiyle sağlanabilir.

Bu analiz, ABD ticaret açığının karmaşık bir olgu olduğunu ve tek bir çözümün olmadığını göstermektedir. Ticaret dengesini düzeltmek için çok yönlü bir yaklaşım benimsenmesi ve hem iç ekonomik faktörlerin hem de dış ekonomik koşulların dikkate alınması gerekmektedir.